Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ


Από Basilis Drosos
Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΖΑΒΕΛΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΛΗ ΠΑΣΑ

Με την ευκαιρίαν της επετείου της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821, είναι καλόν να φέρουμε στην μνήμην μας τους αγωνιστές, οι οποίοι έδωσαν τα πάντα στον αγώνα της αποτινάξεως του οθωμανικού ζυγού.
Θα σταθώ προς τούτο σε μία σελίδα της Ιστορίας μας, η οποία καταγράφει τον ηρωϊκόν τρόπον σκέψεως και συμπεριφοράς των Ελλήνων Ηρώων εκείνης της εποχής, και μέσα από την οποίαν γίνεται εμφανής η μεγαλοσύνη της Ελληνικής Ψυχής.

Το έτος 1792, μετά την λήξιν του Ρωσοτουρκικού πολέμου και την υπογραφήν της συνθήκης του Ιασίου, ο Αλή πασάς προκειμένου να καταλάβει το Σούλι και να εξαλείψει τους Σουλιώτες ο οποίοι ήσαν οι μόνοι σοβαροί αντίπαλοι στα επεκτατικά του σχέδια, συνέλαβε ένα ύπουλο σχέδιον. Προσποιήθηκε ότι ήθελε να εκστρατεύσει εναντίων των πασάδων του Αργυροκάστρου και του Δελβίνου και ζήτησε την βοήθειαν διά την εκστρατείαν αυτήν των δύο ισχυροτέρων αρχηγών του Σουλίου, του Λάμπρου Τζαβέλα και του Γεωργίου Μπότσαρη.
Οι Σουλιώτες χωρίς να υποπτευθούν το σχέδιόν του, έστειλαν δύναμιν μόνον 70 μαχητών με αρχηγόν τον Λάμπρο Τζαβέλα, τους οποίους όμως ο Αλής, αφού τους υποδέχθηκε στο στρατόπεδόν του, τους συνέλαβε και τους εφυλάκισε. Πριν από αυτό το γεγονός, είχεν ήδη συλλάβει του υιόν του Λάμπρου, Φώτον Τζαβέλα, και τον κρατούσε ως όμοιρον διά την εφαρμογήν των σχεδίων του.
Θεώρησε λοιπόν ευνοϊκήν την περίστασιν ο πασάς, να στείλει τον Λάμπρον Τζαβέλα διά να πείσει τους Σουλιώτες να παραδοθούν σ’ αυτόν και να εγκαταλείψουν την αετοφωλιάν του Σουλίου, με ανταμοιβήν χρήματα και αξιώματα. Με δεδομένην την αιχμαλωσίαν του Φώτου και τον λόγον του Αλή προς τον Λάμπρον Τζαβέλα ότι αν δεν εκτελούσε τα όσα του είχε παραγγείλει, θα εσκότωνε τον αιχμάλωτον υιόν του, ο πασάς ησύχαζε βέβαιος ότι τα σχέδιά του θα τελεσφορήσουν.
Φθάνοντας όμως ο Λάμπρος στο Σούλι, αντί να μεταφέρει στους Σουλιώτες τις βουλές του εχθρού του και να τους πείσει να τις δεχθούν, πρότεινε στην συγκέντρωσιν των Σουλιωτών την αντίστασιν μέχρις εσχάτων εναντίον του Αλή πασά. Του έστειλε δε και μίαν επιστολήν, η οποία έχει μείνει στην Ιστορίαν ως πολύτιμον δείγμα φιλοπατρίας:

« Αλή πασά, χαίρομαι όπου εγέλασα ένα δόλιο. Είμ’ εδώ, να διαφεντεύσω την Πατρίδα μου εναντίον εις ένα κλέπτην. Ο υιός μου θέλει αποθάνει, εγώ όμως απελπίστως θέλω τον εκδικήσω πριν ν’ αποθάνω. Κάποιοι Τούρκοι, καθώς εσύ, θέλουν ειπή ότι είμαι άσπλαχνος πατέρας, με το να θυσιάσω τον υιόν μου δια τον δικόν μου λυτρωμόν. Αποκρίνομαι, ότι εάν εσύ πάρης το Βουνόν, θέλεις σκοτώσει τον υιόν μου με το επίλοιπον της φαμελίας μου και τους συμπατριώτας μου, τότε δεν θα ημπορέσω να εκδικήσω τον θάνατόν του, αμμή αν νικήσωμεν, θέλει έχω και άλλα παιδία, η γυναίκα μου είναι νέα, εάν ο υιός μου, νέος καθώς είναι, δεν μένη ευχαριστημένος ν’ αποθάνη δια την πατρίδα του, αυτός δεν είναι άξιος να ζήση και να γνωρίζεται ως υιός μου. Προχώρησε λοιπόν άπιστε, είμαι ανυπόμονος να εκδικηθώ. Εγώ ο ωμοσμένος εχθρός σου, Καπετάν Λάμπρος Τζαβέλας »

Η επιστολή εξόργισε τον Αλή και η πρώτη του σκέψις ήταν να σκοτώσει τον Φώτον, αλλά η επέμβασις κάποιον αξιωματούχων του, με το επιχείρημα ότι μπορεί ζωντανός να τους ήταν περισσότερον χρήσιμος στο μέλλον, έσωσεν την ζωήν του νεαρού Σουλιώτη.
Έχοντας χάσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ο Αλής, εκστρατεύει τον Ιούλιον του 1792 εναντίον του Σουλίου με δύναμιν 10.000 Τουρκαλβανών. Οι Σουλιώτες, με αρχηγούς τους Γεώργιον Μπότσαρη, Λάμπρον Τζαβέλα και Δήμον Δράκο, αντιστάθηκαν με γενναιότητα και κατάφεραν να αποκρούσουν νικηφόρως την επίθεσιν του Αλή πασά. Περισσότεροι από 2.000 εχθροί βρήκαν τον θάνατον στα απόρθητα όρη του Σουλίου, σε μια σκληρήν μάχην, στην οποίαν και οι γυναίκες συμμετείχαν ενεργά κάτω από τις εντολές της συζύγου του Λάμπρου Τζαβέλα, Μόσχως.
Ο Αλή πασάς αναγκάσθηκε ταπεινωμένος να διαπραγμετευθεί ειρήνην με τους Σουλιώτες και να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους τους οποίους εκρατούσε, αφήνοντας έτσι και τον Φώτον Τζαβέλα ελεύθερον να συνεχίσει το έργον των ηρωϊκών του προγόνων.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΡΟΣΟΣ
(ΜΕΓΙΣΤΙΑΣ)

Η οικία των Τζαβελαίων στο Σούλι.

Advertisements
Περί

Το παρόν ιστολόγιο ΕΛΛΑΝΙΑ ΣΧΟΛΗ - http://ellanionforum.com έχει ως σκοπό την ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την προσφορά του πατριώτη Αρτέμη Σώρρα απο την Πάτρα. Η πατρίδα μας Ελλάς βρίσκεται σε κατάσταση ΚΑΤΟΧΗΣ. Το όλο σκηνικο είναι στημένο. Ο στόχος είναι η Ελλάδα και οι Έλληνες. Η Ελλάδα να πτωχεύσει και οι Έλληνες μη έχοντας πού να σταθούν να αρχίσουν να αδειάζουν τη γωνιά που λέγετε ΕΛΛΑΣ. Δεν είναι τυχαία τα όσα συμβαίνουν. Όλα πηγαίναν όπως τα είχαν προγραμματίσει. Τον οκτώβριο του 2012 ήθελαν η Ελλάδα να πτωχεύσει με ότι αυτό συνεπάγετε. Τους πρόλαβε όμως ο Αρτέμης Σώρρας όταν κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του ιδιου έτους 600 δισεκατομμύρια δολάρια USA στο όνομα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, για όλους εμάς δηλαδή. Η πολιτική ηγεσία αρνείται να τα παραλάβει και έκτοτε έχει αρχίσει ένας αγώνας ενημέρωσης των πολιτών. Μέσω αυτού του ιστολογίου επιθυμούμε κι εμείς να συμβάλουμε σε αυτόν τον άγωνα για την αποδοχή των $600 δις και την απελευθέρωση της χώρας μας. Καλή σας ενημέρωση. Η λευτεριά εγγύς. ΟΜΑΔΕΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Tagged with: , , , , , , ,
Αναρτήθηκε στις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ, ΕΧΘΡΟΙ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ

28.12.2014 - ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΑ ΣΕΡΡΑΣ

ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να ακολουθήσετε αυτό το blog και να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για νέα μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μαρτίου 2014
Κ Δ Τ Τ Π Π Σ
« Φεβ.   Απρ. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Follow me on Twitter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

Facebook Twitter Google Plus Tumblr Pinterest YouTube Skype Mail Rss Feed

Ιστολόγια που παρακολουθώ
ΕΛΛΑΝΙΑ ΣΧΟΛΗ – ellanionforum.com


Το ιστολόγιο αυτό δημιουργήθηκε για να προβάλει την προσπάθεια που γίνεται απο όλους τους αφυπνισμένους συνέλληνες για την απελευθέρωση της Ελλάδας και της ανθρωπότητας όλης.

Με πρωτεργάτη τον συνέλληνα Αρτεμη Σώρρα και τοος οργανισμούς-τοπικές οργανώσεις Ε.ΣΥ (ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ) συνενωνόμαστε ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΑ όλοι οι Ελληνες σε ενα σώμα και γινόμαστε το μέσον που αναλλάμβανει την ευθύνη να ενημερώσει και να αφυπνίσει ολούς τους Έλληνες, να τους συντάξει απέναντι απο το τυραννικό καθεστώς που λυμαίνετε τις ζωές μας και τον πλούτο μας.

Θέλουμε τα δικαία μας και τα δικά μας, θέλουμε την Ελλαδα μας πίσω και δεν διαπραγματευόμαστε το παραμικρό. Το χρωστάμε ως ιερό φόρο τιμής στους προγόνους μας αλλα και ως ιερή υποχρέωση στους απογόνους μας.

ΣΥΝΤΑΞΟΥ ΚΙ ΕΣΥ ΜΑΖΙ ΜΑΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΑ
ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΗΚΟΝ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙΣ

Το ψήφισμα της λευτεριάς των Ελλήνων έχει ξεκινήσει. Ενημερώσου και υπόγραψε για την τιμή των παρογόνων σου και την δική σου. Για να έχουν μέλλον οι απογόνοι σου.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

http://tinyurl.com/o6sqeaq

http://tinyurl.com/pr9r4uw

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Αρέσει σε %d bloggers: